Habala Mária

Nevem Habala Mária, 1948 nov. 27-én születtem Nagyváradon. Szüleim Szalai Mária (Fekete) és Szalai József.

Elemi és középiskolai tanulmányaimat Nagyváradon végeztem, 1966-ban érettségiztem.

1967-ben felvételiztem a bukaresti Testnevelési Főiskolára (I.E.F.S), tanulmányaimat 1971-ben fejeztem be, 4 év után testnevelő tanár lettem, vívás szakosítással.

Kinevezésem Bihar megya Margita városába szólt ahol 4 évig tanítottam a városi líceumban. Meghatározó volt tanári pályámra ez a 4 év, a tanári közösség szeretettel fogadott, a testnevelő kollegáim mindenben támogattak és átsegítettek a kezdeti nehézségeken.

1972-ben férjhez mentem Habala Péter testnevelő, vívóedző tanárhoz. 1975-ben megszületett fiam, ifj. Habala Péter, aki szintén a testnevelői pályát választotta, jelenleg Chicagoban él és vívóedző.

Oktatói nevelői munkám

1975 őszén kerültem Kolozsvárra, a Tehnofrig Líceumba ahol 4 évig tanítottam. 1979-től az Armătura Líceumban dolgoztam 3 évig.

1981-85 között K-vár több iskolájában tanítottam hosszabb vagy rövidebb ideig: 1 számú Mat. Fiz. Líceumban, a Kereskedelmi Líceumban, 6-os, 23-as, 4-es, 21-es, 15-ös általános iskolákban, Aranyosgyéresen a 2-es és 5-ös számú iskolákban. Tanári pályám legnehezebb szakasza volt ez, minden tanévet más iskolában kezdeni. 1975 és 1990 között K-váron helyettesítő tanár számára nem volt versenyvizsga és így kinevezés sem.

A Báthory udvarán diákokkal

1985-től 1990-ig a 3-as számú Matematika Fizika Líceumban tanítottam. 1990-ben végre kinevezett tanár lettem a 2-es számú Elméleti Líceumban. Mindkét líceum a jelenlegi Báthory István Líceum elődje, Margita után újra otthonra találtam! 18 éve tanítok ebben az iskolában. 1992-ben letettem az I-es fokozatú vizsgát.

Tanítványaim közül többen is jelentkeztek a kolozsvári testnevelési főiskolára és végezték el azt: Kádár Ildikó, Rápolti Réka, Gáspár Tímea, Koréh Tibor stb.

Sportolói pályafutásom


Az U csapata az országos bajnokságon

13 éves koromban kezdtem el vívni a nagyváradi Sportiskola vívószakosztályán. Edzőm Gyulafalvi György volt.

16 éves koromban nyertem első országos bajnoki címet -1964-ben. Egyetemi éveim alatt a buk.-i Egyetemi Sportklub (Universitatea Bucuresti) volt az egyesületem. 20 éves koromban itt nyertem második bajnoki címet tőrvívásban 1968-ban.

Az egyetemi sportklub (Universitate Bucuresti) női tőrcsapatával (mint alaptag) a nemzeti A diviziós felnött bajnokságban ott voltunk az ország első három csapata között, egyszer 2-ik, háromszor 3-ik helyen végeztünk.

Felnött országos bajnokságon legjobb helyezésem egyéniben 4-ik és 6-ik hely. Az országos román kupán ott voltam minden évben az ország első nyolc sportolónője között.

Többször is szerepeltem itthon és kölföldi versenyeken is a román válogatottban. Egyetemi éveim befelyezése után a kolozsvári Sportklub versenyzője lettem, edzőm férjem, Habala Péter. Az A diviziós női tőrcsapat csapatkapitánya voltam, 1987-ig az ország legjobb 6 női csapata között volt a kolozsvári csapat.

Sportolói pályafutásom 1988-ban felyeztem be.

1998-ban részt vettem a Magyarok Világszövetsége által rendezett Külhoni Magyar Sportcsillagok I. Világtalálkozóján, ahol az érdem oklevelet a sportolói pályafutásomért Grosics Gyulától vehettem át.


Kitüntetett csillagok


Házaspár a kitüntetettek között

Érdekességként említem meg: ha nem vívok, soha nem fordul meg a fejemben, hogy testnevelési egyetemre menjek. Mint testnevelő soha nem akartam edző lenni, pedig sokszor ez lett volna az egyszerűbb, nem kellett volna Kolozsvár 17 iskolájában tanítanom 15 év alatt.

A tanári pálya mágnesként vonzott és a nehézségek ellenére is szakmai örömet, elégtételt hozott.

Szaktevékenységem

Vívás és röplabda. Két alapjában véve teljesen különböző sportág de én sok közös vonást, hasonlóságot fedeztem fel közöttük.

Margitán röplabdát kezdtem el tanítani, 1973-ban a Bihar megyei iskolás bajnokságban fiú csapatmom a II. helyen végzett (líceumi osztályok).

1990 után a Báthoryban röplabdával kezdtem el foglakozni, sikereket érve le a magyar tannyelvű líceumok bajnokságán, városi bajnokságokon, megyei bajnokságokon. 8-szor nyertük a magyar tannyelvű líceumok bajnokságát, 6-szor nyertünk városi bajnokságot, 4-szer megyeit, zóna versenyen 2 és 3-ik helyezést értünk el.


A váci piarista gimnáziummal 10 éves kapcsolatunk van. 5 sportágban versenyez 35 báthorys diák a váci piaristákkal. A váci olimpián is minden évben eddig a báthorysok hozták haza a legtöbb érmet - ez testnevelő katedránk közös munkájának eredménye.

Sportolói pályafutásom befejezése után nem gondoltam volna, hogy valaha is még serleggel fognak kitüntetni. A váci olimpia 10 éves jubileumán ez megtörtént, elismerésül az elért eredményekért, és az olimpia szervezésében és lebonyolításában való tevékenységért.