Theil T. János

1946 július 3-án születtem Kolozsváron. Tanulmányaimat szülővárosomban az Ady Sincai Líceum magyar tagozatán végeztem 1964-ben.

1968-ban elvégeztem a Kolozsváron működő 3 éves Tanítóképző Főiskola testnevelés szakát. Tanulmányaimat folytattam a bukaresti Testnevelési Főiskolán ahol 1973-ban diplomáztam.

1968 őszétől mint helyettes testnevelő tanár dolgoztam a sármási Líceumban, majd több kolozsvári iskolában, a Megyei Sportbizottságnál, amíg a sors 1970-ben a kolozsvári 11-es Líceunba nem vezérelt. Igazi pályafutásom tulajdonképpen ekkor kezdődött.

Végleges tanári kinevezést 1974-ben kaptam a kolozsvári Sportiskola atlétika katedrájára, ahol mai napig is dolgozom. A Sportiskola egyik fő célkitűzése természetesen a magasszintű sportteljesítmények elérése, valamint a versenysportolók utánpótlásának biztosítása. Egy pár nevet megemlítenék azok közül, akik ezeket a célkitűzéseket elérték:
  • Toth Attila
  • Marica Gheorghe
  • Gergely Éva
  • Tarco Gheorghe
  • Kudor Péter
  • Mos Călin
Tanítványaim valamennyien az életben megállták a helyüket és úgy gondolom, hogy mindazok, akik a megszokott iskolai tevékenységeken kivül szabadidejükben sportoltak, valamivel gazdagabbak - többek lettek.


Első országos bajnokaim: Marica Gheorghe (baloldali) és Toth Attila


Mos Călin (bal oldali) és Kudor Pérer országos bajnokok


A kolozsvári stadionban edzésre készülve

Kollegákkal

Kerekes Sándorral (bal oldali kép), Bogdán Lászlóval (középső kép), valamint a 11-es Líceum tanárai a 70-es évek elején - Theil János Marks Zsuzsanna, Sándor Gabriella, Marton Sándor és Killyéni Péter